2022 Herstel-Yoga bij kanker en chronische ziekten

In oktober 2021 start ik een intensieve specialisatie. Tijdens deze specialisatie zal ik werken met oefengroepjes en zal ik stage lopen bij een inloophuis of ziekenhuis. Herstel-Yoga is effectief tijdens en na de behandeling voor kanker. Herstel Yoga maakt gebruik van veilige en effectieve mind-body technieken zoals yoga houdingen, kalmerende ademtechnieken, mindfulness, compassie, klank, visualisatie en ontspanningsoefeningen. Alle oefeningen zijn er op gericht het zelf-herstellend vermogen te versterken en gezondheids- en psychische klachten te verminderen.

Herstel Yoga kan tevens lichamelijke en psychische klachten verlichten bij chronische aandoeningen zoals kanker, COPD, vermoeidheids-syndroom, aandoeningen van rug-nek-schouders, fibromyalgie, slapeloosheid en stress.

De oefengroepjes starten in november 2021

De specialisatie zal in maart 2022 afgerond worden met een examen en verslag. Daarna zal ik starten met het geven van deze nog zachtere vorm van yoga in kleine groepjes voor mensen met kanker, herstellende van kanker en/of chronische ziekten. Ook individuele trajecten worden een mogelijkheid. Naast yoga en mindfulness zal ik ook gebruik gaan maken van ACT (Acceptance and commitment Therapy)

ACT therapie is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die antwoord probeert te geven op de levensvragen waarmee mensen worstelen. Belemmerende gedachten kunnen een enorm negatief effect hebben op het welzijn van mensen. Deze therapie heeft niet als doel mensen te genezen of mentale problemen direct te verminderen (al is dat vaak wel het effect). ACT gaat om het leren accepteren dat pijn (mentaal en fysiek) een onderdeel is van het leven. Het gaat dus om het leren omgaan met dat wat zich aandient en past daarom in het verlengde van de Mindfulness-opleidingen. Deze korte opleiding start in juni en zal ik afsluiten in oktober 2021.

Foto door cottonbro op Pexels.com