Is yoga voor iedereen?

IMG_4320-e1398216356372Yoga is voor iedereen. Maar niet iedereen zal yoga op een zelfde niveau beoefenen of ervaren. Ieder lichaam is namelijk uniek en dus zal ook ieder lichaam en geest de lessen op een andere manier ervaren.

Belangrijk is het om je bewust te zijn van je eigen beperkingen en grenzen en daar ook naar te handelen. Naast dat ik de instructies geef op verschillende niveaus om in een houding te komen en/of te blijven, ben je zelf verantwoordelijk voor het al dan niet verleggen van die grenzen. Ik zal jou nooit vragen iets te proberen wat niet bij jou past. “Nee” zeggen is een belangrijk aspect hierin omdat alleen jij in staat bent om te voelen wat je voelt. Voel je vrij om een houding niet te doen, niemand binnen mijn groepen heeft daar ooit raar van opgekeken. Yoga is een manier om balans te vinden tussen lichaam en geest. Mindfulness ondersteund je om te accepteren wat zich op ieder moment aandient, zonder oordeel over jezelf en/of over een ander. Uiteindelijk komen we allemaal voor hetzelfde op een les, namelijk bewustwording van lichaam, geest en de mogelijkheid om te (leren) ontspannen. Mijn lessen zijn dan ook gericht op het weer in contact komen met je lichaam door meer bewustwording van je adem en ademruimtes tijdens de oefeningen. Hierdoor wordt het makkelijker om in het “Nu”te blijven, daar waar het leven zich werkelijk afspeelt.

Heb je gezondheidsklachten? Dan is het wel wenselijk om dit even te vermelden. Ik ben geen fysiotherapeut of arts maar denk graag mee over alternatieven binnen de yogabeoefening. Verder is het belangrijk om altijd even overleg te hebben met een behandelend arts, fysiotherapeut of huisarts als je twijfelt over het wel of niet mee kunnen doen aan yoga. Voor meer vragen mag je altijd contact met mij opnemen.

Namaste