Mindful Hatha Yoga (de lessen)

Mindful Hatha Yoga

Yoga zonder mindfulness bestaat in feite niet, maar om een onderscheid te maken tussen de dynamischere vormen van yoga en de zachte vorm die ik geef heb ik het Mindful Hatha Yoga genoemd.

Als mens hebben we tussen de 40.000 en 60.000 gedachten per dag. Denken is dus net als ademhalen. Je doet het altijd en meestal onbewust.

Mindfulness is niets anders dan zonder oordeel aandachtig zijn voor het huidige moment. Aandacht voor je adem en aandacht voor de bewegingen helpen hierbij. Door bewust te ademen tijdens meditatie en beweging train je je aandacht (concentratie) waardoor je niet steeds met je gedachten elders bent. Door deze aandacht ook toe te passen in een houding ontstaat er meer ruimte, maar ook meer balans in denken en doen.

De les

We starten altijd met een beginmeditatie (aandachtsoefening/mindfulness) en eindigen altijd met een liggende eindmeditatie/bodyscan.

Een les bestaat uit zowel zachte, meditatieve houdingen als wat matig intensieve houdingen. Er wordt gebruik gemaakt van zowel asana’s (yogahoudingen) als mindful movements (langzame bewegingen op het ritme van de adem). De ene keer doen we de oefeningen statisch (wat langer verblijven in een houding), de andere keer zijn we in beweging (in een rustige flow). Maar alles met één doel: bewustwording en ontspanning door aandacht, adem en beweging.

De oefeningen zijn niet ingewikkeld en worden aandachtig uitgevoerd. Het samenspel van aandacht, adem en beweging maakt dat we in staat zijn om op verschillende niveaus te ontspannen, zowel geestelijk als lichamelijk..

De Asana’s (houdingen) verlengen je spieren, versterken je rug, verruimen je borst en flanken, geven je kracht en souplesse tegelijk. Bovendien ontwikkel je meer uithoudingsvermogen en leer je meer aandacht te creëren voor je lichaam, je adem en wat er gebeurt in de “mind”.

De oefeningen worden op verschillende niveau’s uitgelegd (voor beginners en gevorderden). Ik probeer altijd zoveel mogelijk op verschillende niveaus de instructies te geven zodat iedereen mee kan doen. Waar nodig kun je kussentjes en dekentjes of een alternatieve houding inzetten om toch mee te kunnen doen. Tijdens de les geef ik, mits nodig, wel corrigerende instructies maar kom ik niet persoonlijk de deelnemers corrigeren in een houding. Dit om de energie van ontspanning en het “niet-moeten” te waarborgen. Mocht jezelf wat hulp willen of vragen hebben dan wil ik dat na de les graag met je doornemen.

Adem

Yoga zou voor mij  geen yoga zijn als er geen aandacht is voor de kracht van je adem. Door bewust te zijn van je adem en ademruimtes tijdens een beweging of juist in een houding creëer je meer ruimte in je lichaam. Je zoekt de stilte en ruimte op en zorgt er zo voor dat er minder dwalende gedachten ontstaan. Een wat lastigere houding wordt daardoor makkelijker. Yoga is niet alleen maar mooi in houdingen kunnen zijn, maar vooral ook een manier om weer in contact te komen mét en balans te vinden tussen lichaam en geest. Door middel van je bewuste adem leer  je om je gemakkelijker over te geven aan en ín een houding.  Als vanzelf ontstaat hierdoor meer flexibiliteit in denken en doen. Muziek is er enkel tijdens de eindontspanning.

Aan het einde van de les, tijdens de eindmeditatie, is er muziek

Meer informatie vind je onder het kopje tijden en locatie

Na de les drinken we thee, er is dan gelegenheid om vragen te stellen of gewoon stil te zijn. Zelf gebruik ik het theedrinken ook wel voor het uitwisselen van informatie/mededelingen of om een aanvulling op de les te geven.

Als je wil kan ik je dus voor of na de les persoonlijk nog wat tips geven. Kom je tijdens de vroege les en wil je voorafgaande aan de les wat extra aandacht dan hoor ik dat graag. Ik kan dan wat eerder met je afspreken. Als je op de latere les komt (2e groep) dan doen we dat daarna. De lessen volg je op eigen risico.

Wat neem je mee?

Trek makkelijke, niet knellende kleding aan. Neem een eigen mat mee en ook een (fleece)deken voor bij de eindontspanning. Kussens zijn aanwezig maar je mag ook je eigen meenemen.

Bij deelname aan de lessen (na de proefles) ga je akkoord met de algemene voorwaarden zoals hier vermeld.

Heb je nog vragen? Dan voel je welkom om mij een bericht te sturen op ahimsa-yoga@kpnmail.nl of via WhatsApp: 06-464 10 751

Save