Themales: Heup – openers

Deze themales is gericht op het heup- en bekkengebied om daar meer ruimte en flexibiliteit te creëren. Het gebied rondom je bekken is een belangrijk gebied in je lichaam. Je bekken is eigenlijk het centrum en de basis vanuit waar de rest van je lichaam beweegt. Denk maar aan je benen die verbonden zijn met het bekkengebied en je wervelkolom die zich netjes vanuit je bekken opstapelt. Vanuit de Yoga worden heupoefeningen dan ook wel gezien als de ‘moeder van de mobiliteit’.

Soepele maar stabiele heupen zijn het meest ideaal, maar door werk en sport zijn ze vaak juist stijf en stram.

Vooral wanneer je zittend werk doet staan je heupen veel in een positie van 90 graden. Na verloop van tijd kan dit problemen veroorzaken, waaronder beperkte mobiliteit in je gewrichten.

De bewegelijkheid van je heupen heeft invloed op onder andere je lage rug. Open heupen zorgen voor een betere mobiliteit en kan je lager rugpijn verlichten.

Hardlopers hebben vaak een gespannen en wat stijf heupgebied wat gecompenseerd wordt door de rug. Maar andersom als je last hebt van je onderrug (door een andere reden) dan heeft dat weer invloed op de bewegelijkheid van je bekken en heupen.

Stijve heupen kunnen dus een oorzaak zijn van lager rugpijn, maar kunnen dus ook een gevolg zijn van lager rugpijn. De bewegelijkheid van je heupen is dus belangrijk voor de gezondheid van het hele heup- en bekkengebied. Het zorgt voor een grote bewegingsvrijheid en souplesse en zorgt voor een goede bloedtoevoer naar de wervelkolom en de heupen zelf.

Ook emotioneel gezien is je heupgebied belangrijk.  Emoties, spanning en stres worden vaak opgeslagen in het heupgebied. Dit zorgt voor zowel fysieke, mentale als energetische blokkades in je lichaam. De stijfheid die daardoor kan ontstaan zorgt dus voor een fysieke onbalans die de mentale onbalans vervolgens in stand houdt. Kortom je zit dan in een vicieuze cirkel. Yoga Heupopeners kunnen helpen om deze blokkades op te heffen. Ook al voelen ze in het begin niet altijd comfortabe

  • 1,5 uur
  • Locatie: Annie Londohuis in Westerbork
  • Kosten: €15,- (€12,50 voor cursisten van Ahimsa Yoga)
  • Inbegrepen: thee en een hand-out met alle oefeningen op de mail.

Nieuwe datum zal nog geplaatst worden.

Opgave via mail: sandra.schmidt@planet.nl of via what’sApp: 06 464 10 751