Yoga voor onderrug en heupgebied

NAJAAR 2023

Soepele maar stabiele heupen zijn het meest ideaal, maar door werk en sport zijn ze vaak juist stijf en stram.
Vooral wanneer je zittend werk doet staan je heupen veel in een positie van 90 graden. Na verloop van tijd kan dit problemen veroorzaken, waaronder beperkte mobiliteit in je gewrichten. De bewegelijkheid van je heupen heeft invloed op onder andere je lage rug. Open heupen zorgen voor een betere mobiliteit en kan je lager rugpijn verlichten

Hardlopers hebben vaak een gespannen en wat stijf heupgebied wat gecompenseerd wordt door de rug. Maar andersom als je last hebt van je onderrug (door een andere reden) dan heeft dat weer invloed op de bewegelijkheid van je bekken en heupen.

Stijve heupen kunnen dus een oorzaak zijn van lager rugpijn, maar kunnen ook een gevolg zijn van lager rugpijn. De bewegelijkheid van je heupen is belangrijk voor de gezondheid van het hele heup- en bekkengebied. Het zorgt voor een grote bewegingsvrijheid en souplesse en zorgt voor een goede bloedtoevoer naar de wervelkolom en de heupen zelf.

Ook emotioneel gezien is je heupgebied belangrijk. Emoties, spanning en stres worden vaak opgeslagen in het heupgebied. Dit zorgt voor zowel fysieke, mentale als energetische blokkades in je lichaam. De stijfheid die daardoor kan ontstaan zorgt dus voor een fysieke onbalans die de mentale onbalans vervolgens in stand houdt. Kortom je zit dan in een vicieuze cirkel.
Heupopeners kunnen helpen om deze blokkades op te heffen en samen met zachte oefeningen voor de onderrug leer je het gebied van zowel rug als heupen wat meer te ontspannen,
De les is rustig van aard en licht intensief in stretch en geeft een gevoel van openheid en ruimte in het heup- en bekkengebeid. Voor iedereen toegankelijk.

Deze les duurt ca. 75 tot 90 minuten
Locatie: Annie Londohuis in Westerbork

Er zijn matjes, kussens, bolsters en riemen aanwezig.

Wil je op de hoogte gehouden worden? Meld je aan via: ahimsa-yoga@planet.nl of WhatsApp 06-46410751